Hamam Böceği
Hamam böceklerinin büyük bir kısmı ormanlarla kaplı tropiklerde bulunan 3500 kadar türden oluşmuştur. Tümünde, vücut, üstten basık ve şekil olarak ovaldir. Baz türleri teşbih böcekleri gibi kamburlaşmış ve kuvvetli olarak deri değişimleri ile daha da sertleşmiştir (sklerotize olmuştur). Özellikle bu sonun bahsedilen türün dişileri kanatsızdır. Bu böceklerin büyüklüğü 2 mm. (Attaphilafungicola) ile 10 cm. (Megaloblattablaberoides Orta Amerika) arasında değişir. Renkleri, çoğunluk kahverenginden siyaha kadar değişiklik gösterir. Hamam Böceği'nin ömrü ortalama 1 yıl olmakla birlikte bazı türleri kanatları olmasına rağmen uçamazlar.Bazı türleri ise kısa mesafelerde kanatlarını kullanabilirler.Hepçil olan hamam böcekleri başları vücutlarından ayrılmadığı sürece kolay kolay açlıktan ölmezler.Başları olmadan da 1 hafta kadar hayatta kalabilirler.Ölmelerinin sebebi ise; başlarının olmaması değil, su içemedikleri için beslenememelerinden dolayıdır.Sürü halinde yaşayan hamam böcekleri araştırmalara göre dinozorlardan bile eski canlılar olarak bilinmektedir.
Hamam böceklerinin hepsi gececidir. Gündüzlerini çatlaklarda, yarıklarda ve cisimlerin altında geçirirler. Vücutlarının basık olması, bu saklanmaya bir uyumdur.
HAMAM BÖCEĞİ TÜRLERİ
Genelleme yapılırsa yaygın olarak görülen 3 tür hamam böceği türü olduğu söylenebilir. Bunlar;Kalorifer (Alman)hamam böceği, Amerikan hamam böceği ve Oryantal (Doğu) hamam böceği.
Kalorifer (Alman) Hamam Böceği
Alman hamam böcekleri namı diğer kalorifer böcekleri başlarından arkalarına doğru ilerleyen iki siyah çizgileri ile bilinen dünyanın en yaygın iç mekan haşereleridir.Boyları 13-16 mm arasında değişen bu haşerelerin daha küçük olan yavru hamam böcekleri daha koyu renkte, neredeyse simsiyah olurlar ve başlarının arkasında beyaz çizgiler vardır.Tropik iklimlerde dışarıda yaşamaları mümkün olsa da Alman hamam böcekleri genellikle iç mekânlarda ve çoğunlukla da mekânın daha sıcak ve nemli yerlerinde görülürler.
Amerikan Hamam Böceği
Amerikan Hamam Böceği dünyada en yaygın hamam böceği türüdür.Kendi türleri arasında fiziksel olarak en büyük ve en uzun yaşayan türüdür.Yaşam süreleri ortalama 15-16 ayı bulabilmektedir.Yetişkinlerin boyları ortalama 50 mm. olmakla birlikte nadiren 90 mm'ye kadar olanlarıda görülmüştür.Tropik Afrika kökenli bu haşereler uçabilirler ve kanatları tüm vücutlarını kapsar.Yetişkin Amerikan hamam böcekleri, kırmızımsı kahverengi ya da akaju rengindedirler.Başlarının arkasındaki bölge sarı şeritle çevrelenmiştir.
Amerikan hamamböcekleri normalde açık alanda yaşarlar.Amerikan hamam böcekleri çiçek yatakları ve kuru otların altı gibi sıcak ve nemli alanlarda yaşarlar.Bu haşere birçok farklı yerde ağaçlarda yaşamasıyla da meşhurdur.Amerikan hamamböcekleri kanalizasyon hatlarında da çokça görülen bir haşere türüdür.Amerikan hamamböcekleri evlere su veya besin bulmak için girerler.Eğer kapı altlarında ki süpürgelik veya korumalıklarda boşluk çatlak ve benzeri boşluklar var ise Amerikan hamam böcekleri rahatlıkla kapı altlarından girebileceklerdir.Bodrum pencereleri ve garajlar muhtemel giriş yollarındandır.Amerikan hamamböceği evlere girdiğinde, genellikle banyolara, mutfaklara, çamaşırhanelere ve bodrum katlarına giderler.Açık havada, Amerikan hamam böceği yaprakları, minik ahşap parçacıklarını, mantarları ve yosunları yerler.Aynı zamanda küçük böcekleri ve kendi türlerini de yerler.Amerikan hamam böcekleri cihazların altında, giderlerin içinde, mutfak dolaplarında ve zeminde besin ararlar.Buldukları kırıntıları, besin artıklarını ve dökülen yiyecekleri yerler.Aynı zamanda evcil hayvan gıdalarıyla da beslenirler.
Oryantal (Doğu) Hamam Böceği
Afrika kökenli Oryantal (Doğu) Hamam Böceği; Şark Hamam Böceği, Su böceği veya kara böcek olarak da bilinir. Oryantal hamam böceklerinde yetişkin erkekler 18 - 29 mm ve yetişkin dişiler 20 - 32 mm arasında olabilirler.Ortalama olarak ergin erkek oryantal hamam böceği 110 ile 160 gün arasında, ve dişisi ise 35 ile 180 gün arasında yaşar.Koyu kahverengi veya siyah renkli olan Oryantal (Doğu) Hamam Böceğinin gövdesi parlar. Dişi, erkekten biraz farklı bir görünüme sahiptir.İlk bakışla kanatsız gibi görünürler ancak başlarının hemen altında fonksiyonel olmayan kanatlara sahiplerdir.
Doğu hamam böceği Türkiye'nin yerli böceğidir.Oryantal (Doğu) Hamam Böcekleri diğer hamam böceği türlerine nazaran daha yavaş hareket ederler.Oryantal hamam böcekleri için su çok önemlidir ve yiyecek olmadan bir ay kadar bir süre yaşayabildikleri halde, su olmadan en fazla iki hafta canlı kalabilirler.
Psikolojik olarak insanlar için Oryantal Doğu Hamam Böceğinin görüntüsü ve varlığı oldukça rahatsız edici bir algı oluşturmaktadır.Genellikle gece aktif olduklarından dolayı görülmeleri yada varlıklarından haberdar olunması durumunda, uyku bölünmeleri ve uykusuzluk gibi günlük hayatımızda olmazsa olmazımız olan sağlıklı yaşam özelliklerimizi kullanmamızı engelleyebilirler.Bu duruma genel olarak bakıldığında uykusuz bir insanın gün içerisinde verimli ve sağlıklı hareket etmesini zorlaştırabilir, hatta o günü tümüyle işlevsiz yaşamasına,çeşitli kaza ve sorunlara sebep olabilir.Özellikle işletmelerde bu haşerelerin istilası durumunda hem insan sağlığı hemde işletme prestijini olumsuz yönde etkilemektedir.Ayrıca hamam böceği dışkısı ve dökülen derileri, insanların bir çoğunda deri döküntülerine, gözlerin aşırı sulanmasına, burun tıkanıklığına, astım ve hapşırma gibi alerjik tepkilerin ortaya çıkmasını sağlayan bir çok alerjen içerir.